teken

TIPS EN WEETJES



Vergiftiging door chocolade

In chocolade zit theobromine. Deze stof is voor de mens niet giftig maar wel voor dieren als honden, katten, paarden, papegaaien en fretten. lees meer..



Hondenziekte door Vossen

Vlak over de grens bij Venlo zijn twee dode vossen gevonden die leden aan hondenziekte. Dit is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte waaraan niet alleen vossen, maar ook onze honden kunnen overlijden. lees meer...


Het verwijderen van een teek bij uw hond of kat

Hoewel het verwijderen van een teek bij uw hond geen spoedgeval is, kunt u beter de teek direct verwijderen. Dit voorkomt de potentiële overdracht van gevaarlijke aandoeningen zoals de ziekte van Lyme. Het verwijderen van teken is vrij eenvoudig, het enige dat u nodig heeft is een tekenpincet.

•Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan de raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid. Dit kan tot wat reactie leiden.

•Het beste kunt u de teek verwijderen met een speciaal daarvoor bedoelde tekenpincet. Er zijn verschillende varianten.

•Verdoof de teek nooit met alcohol, juist dan braken zij hun maaginhoud in de huid van uw hond.

•U pakt de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van uw hond, zo voorkomt u dat de kop blijft zitten.

•Dan draait u met de pincet totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit)

•Controleert u voordat u de teek weggooit (bijv in de gootsteen) of u de kop ook heeft verwijderd.

•Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet ernstig, deze bult verdwijnt vanzelf.

•Bij ziekteverschijnselen na het hebben van teken (bijv. sloomheid/koorts/stram lopen) is het zaak snel een dierenarts te raadplegen.




De ziekte van Lyme bij de hond of kat

Wat is de Ziekte van Lyme?

De Ziekte van Lyme is een ernstige aandoening voor mens en dier. Het wordt veroorzaakt na een besmetting van de Borrelia bacterie na de beet van een teek. We zien het steeds vaker in Nederland voorkomen. Mits in een vroeg stadium behandeld is de prognose goed. Tekenpreventie is de belangrijkste maatregel om de ziekte te voorkomen. lees meer..



Konijnen en warm weer

Konijnen kunnen niet tegen warmte. Ze hebben geen zweetklieren maar kunnen hun warmte alleen kwijt via de oren, voorpoten en door sneller te ademen. Bij hogere temperaturen worden ze langzamer en eten ze minder, of helemaal niet meer. Konijnen die in het wild leven zoeken bij warm weer hun koele hol onder de grond op. Voor konijnen die als huisdier gehouden worden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze geen zonnesteek oplopen of oververhit raken. lees meer..

omdat élk dier goede zorg en gezondheid verdient!

Partners en Sponsoren